Yılbaşı Yemeğinde Nelere Dikkat Edelimmmm?
Eveeeeeeet, koskoca 2023 bitti! Acısıyla tatlısıyla sonunda bitirdik bu yılı da...2024 umarım hepimiz için heeer konuda daha iyi olduğumuz, hayallerimizin gerçekleştiği ve en önemlisi mutlu olduğumuz bir yıl olur:)
Gelelimmm sayın danışanlarımında serbest gün ilan ettirdiği yılbaşı akşamında nelere dikkat etmeliyiz biraz onlardan bahsetmeyee.Tamam öyle 'şu yemekten şu kadar kaşık' diye sınırlama yapmıyıcıım ama en azından çok çok aşırıya kaçmayalım diye birkaç tüyo vermek istedim..</br>
Güne başlarken,
Nasıl olsa akşam çok yiyeceğim” düşüncesiyle tüm gün aç kalmak normalin üzerinde yemek tüketilmesine ve vücudun yağ depolamasına sebep olabilir. Bu nedenle gerek akşama hazırlanmak gerekse metabolizmanın yavaşlamasını engellemek için;
- Güne sebzeli ya da baharatlı-maydanozlu-lorlu bir omlet ve tam tahıllı ekmek ile kahvaltıyla başlamalıyızz ki uzun süre tok kalabilelimm.
- Öğle yemeğini de atlamamak gerek. Çorba veya sebze yemekleri ile yoğurt gibi daha hafif yemekler tüketmeye çalışalımm.
- Gün içerisinde hafif ana ve ara öğünler tercih etmek önemli. Ara öğün olarak ayran, kefir, sütlü kahve veya taze bir mevsim meyvesi tercih edelimm.
- Yeterli sıvı alımına özen göstermeliyiz, akşam yemeğine başlamadan mutlaka 6-8 bardak su içelimm.
- Sofraya çok aç oturmamak önemli. Aşırı açlık durumunda çok çeşitli yemekler karşısında normalde yiyebileceğimiz miktarları kolayca aşabilirizz. Aç kalan bir vücudun, aldığı besinleri yakmak yerine, bir sonraki açlıkta kullanmak üzere depolama eğilimine girdiğini unutmayalımm!.
- Yılbaşında sofrada geçirilen süre normal bir akşam yemeğine göre daha fazladır. Bu nedenle yemek yeme hızımıza dikkat etmeliyizz. Hazımsızlık ve şişkinliğin engellenmesi için yemeği yavaş yemeli ve iyi çiğnemeliyizz. Yemekleri iyice çiğneyerek, tadını çıkararak, yavaş yavaş tüketelim. Küçük lokmalarla ve ara vererek yemek, kalori alma hızını azaltacak ve tokluk sinyalleri beynimize ulaşana kadar daha az kalori almamızı sağlarr.
- Fazla miktarda, hızlı ve büyük lokmalar halinde besin tüketmek, tansiyonu artırıp, kalbi sıkıştırabilir. Yılbaşı gecesi acil servislerde halk diliyle “mide fesadı” denilen, sindirim sorununu yaşayan ve midesi yıkanan çokça hastaya rastlanır. Yavaş yavaş ve azar azar yemek bu kadar uzun süre sofrada kalınan öğünler için gerçekten çok önemlidir.
- Sofraya oturur oturmaz ilk işimiz 1 bardak su içmek olsun. Çorba ve mevsim sebzeleri ve yeşilliklerinden oluşan renkli bir salata ile ana yemeğinde aşırıya kaçılmasını engellemeye yardımcı olacaktır.
- Yılbaşı sofralarının vazgeçilmez ana yemeği hindidir. Hindi eti çok iyi bir seçim olmakla birlikte eğer yanında kestaneli pilav tüketilecekse; ekmek, makarna, hamur işleri ve patates püresi ya da kızartmasından uzak duralımmm.
- Ana yemeğin yanında fırınlanmış ya da buharda sebzeler ile zeytinyağlıları tüketebilirizz. Seçimimizi az yağlı, haşlama ya da ızgara şeklinde hazırlanmış sebzeli veya yoğurtlu mezelerden yana kullanalım. Mayonez ve krema içeren, kızartma işlemi görmüş, hazırlandıktan sonra birkaç gün beklemiş mezelerden uzak duralımm. Çeşit çok fazlaysa her birinden hazırlanan mezelerden tabağımıza birer ikişer kaşık alıp, porsiyonu yinelemezsek hem tadımlık hem de doyumluk bir keyif yaşaruzzz:)
- Sütlü veya meyveli tatlıları tercih edelimm. Kabak , elma veya ayva tatlısı (kaymaksız tabi) tarçın ile fırında pişirilmiş incir tatlısı gibi meyve tatlıları yada sütlaç, keşkül veya kızarmış dondurma gibi yağ içermeyen sağlıklı ve hafif tatlılarla ağzımızı tatlandırabiliriz tabi. Ama hemen ene yemeğin ardından değil 1-2 saat sonra ara öğün olarak.
- Kuruyemiş tüketiminin en yoğun olduğu zamanlardan biri yılbaşı gecesidir. Çok tuzlu olan kuruyemişlerden sakınalımm!Kendimize 5’er adet fındık, badem, ceviz, fıstık ve 2’şer adet kuru kayısı, erik ve incirden oluşan küçük bir kuruyemiş kâsesi hazırlayalım ve gece boyunca bu kase dışından kuruyemiş tüketmeyelimm.
- Pastalar, kurabiyeler, cips ve patlamış mısır gibi atıştırmalıkların bulunduğu bir sofrada karşılanacaksa öncesinde ızgara tavuk veya balık gibi hafif bir ana öğün yapılmalıdır. Bu tip atıştırmalıkların küçük ama doyurucu olmayan ve kalorisi yüksek besinler olduğunu unutulmayalımmm.
- Çok fazla çeşitte ve yağlı besin tüketimi mide bulantısı, hazımsızlık, ishal gibi sağlık problemlerine yol açacağından, mümkün olduğu kadar yağsız, az çeşitte besin tüketilmeye özen gösterilmeliyiz.
- Yılın son akşamının en büyük handikapı alkoldür. Alkol vücuda girdiğinde karbonhidrat gibi kan şekerini hızlı yükseltir ancak vücutta yağ gibi metabolize olur. Kanda yağ gibi taşınır, karaciğerde yağ gibi depolanır. 1 gr alkol vücuda 7 kalori sağlamakta. Bu nedenle tüketilen alkollü içeceğin miktarı ve alkol içeriğine dikkat etmekte fayda var. Yılsonu yemeğinize alkol içeriği düşük içeceklerden biri olan şarap 2-3 kadehle eşlik edebilir. Alkolü az tüketmek için yanında kalori içeriği olmayan su, sade maden suyu, light içecekler içilebiliriz.
- Yatmadan 2 saat önce besin ve enerji içeren içeceklerin tüketimi sonlandıralımm. Yatmadan önceki içilebilecek en doğru içecek tabiki de su.
- Uyanır uyanmaz güne su ile başlayalım ve gün içinde 2,5-3 litre kadar su tüketmeye dikkat edelimm.
- Yüksek miktarda alkol tüketilen gecelerin sonrasında kan şekeri genellikle düşük seyreder. Kalktıktan en fazla 1 saat sonra dengeli bir kahvaltı edelim,
- Bir önceki akşam çok besin tüketildiğini düşünerek hiçbir şey yemeden günü geçirmeye çalışmak sıkıntıların azalmasına neden olmaz. Aksine bulantı ve ishal gibi problemlerimiz varsa daha da artmasına neden olur. Potasyumdan zengin olan meyvelerden muz iyi bir ara öğün olabilir.
- Yılbaşı ertesinde, aldığınız fazla kaloriyi yakmak için açık havada yapacağımız 0,5-1 saatlik bir yürüyüş de çok iyi olur. Hem oksijenlenmiş hem de enerji harcamış oluruzz!
Tüm Kategoriler
Son Gönderiler
Beyza Kılıç0 Comments
RAMAZAN AYINDA BESLENME
Beyza Kılıç0 Comments
Sıcak Havalarda Su Tüketimi
Beyza Kılıç0 Comments